woensdag, oktober 06, 2004

Kinderboekenweek verzamelen

Het is weer kinderboekenweek!


En dat betekent hoogtijddagen voor verzamelaars van CPNB-uitgaven, boekenweekgeschenken en dergelijke, zoals ik.

De laatste jaren zijn er zoveel uitgaven rondom de (kinder)boekenweek, dat ik af en toe de tel kwijt raak.
Niet vergeten:
1. Naar de bibliotheek - de boekenweekquiz ophalen. En opletten of er nog interessante boekenleggers e.d. zijn.
2. Naar de boekwinkel - het prentenboekje van Eric Carle kopen
3. Mijn geld tellen of ik genoeg heb om het jubileumboek "Voor altijd jong; 50 jaar Kinderboekenweek" te kopen.

4. Bij de NS en de Bruna kijken of er nog speciale boekenleggers, folders e.d. zijn over de boekenweek.

Twee jaar geleden vergat ik naar de bibliotheek te gaan om de eerste boekenweekquiz "Boeken over boten" op te halen. Het kostte veel moeite om het boekje alsnog te pakken te krijgen. Daarom is het zaak deze week te oogsten, om mijzelf een lange weg over internet en langs antiquariaten te besparen. Hoewel daar op zich niks tegen is, natuurlijk...

Verzamelen gaat vaak ook over 'bijhouden', hoewel dat het minst spannende deel van de verzameling is. Het is een kwestie van je ogen openhouden wanneer en welke nieuwe uitgaven verschijnen, maar het is totaal anders dan de jacht op een exemplaar waarvan je weet dat het bestaat, maar je hebt nog geen idee waar het is (en wat het kost). Toch is het bijhouden van de uitgaven belangrijk: je verzameling blijft compleet en actueel en het scheelt geld omdat je het voor de winkelwaarde, en niet voor de verzamelwaarde, hoeft te kopen.

De nieuwe uitgaven bijhouden is dus één ding, maar een hele serie compleet krijgen is een totaal ander ding. Natuurlijk wil ik het liefst álles van de kinderboekenweek hebben, maar ik vrees dat dat nog lange tijd een wens zal blijven.

De vaststelling dat antiquariaat Schutte voor, bijvoorbeeld, de bouwplaat van het Muiderslot uit 1958 al € 650,- vraagt geeft mij wat dat betreft weinig hoop.

Maar er naar kijken mag natuurlijk altijd.


Vergeet niet op mij en op mij te stemmen!

**update**
Gisteren was een goede dag: het prentenboekje en de quiz zijn binnen. Daarnaast nog de kinderboekenweekposter annex kleurplaat, de kinderboekenweekuitgave van de boekenmolen (een overzicht met recent verschenen boeken) en drie boekenleggers van de NS in de vorm van een trein. Het jubileumboek ziet er overigens ook schitterend uit.
**update**

Sneuper

lezend: Doelgericht leven - Rick Warren

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk om te lezen van een verzamelaar! Het leuke van verzamelen is ook het zoeken naar exemplaren die goedkoper zijn dan waarvoor je ze tot dan toe hebt gezien, dit kan ook gelden voor dat Muiderslot van 650 euro! Kopen kan altijd nog, en een verzamelaar moet zich wel blijven onderscheiden van een investeerder. Er blijft nog genoeg te verzamelen over, zoals u ook schrijft. Zelf ben ik ook verzamelaar van alles wat met boekenweek, kinderboekenweek, CPNB heeft te maken en is de kinderboekenweek ook daarom een drukke periode.

Groet, Peter Schutte (ja, die van dat muiderslot van 650 euro)