zaterdag, oktober 31, 2009

Rijke oogst in Zutphen

Wat is dat toch met Zutphen? Ik heb daar al zóveel mooie dingen weggehaald en gedaan (zie mijn bijdrage hier), dat ik me afvraag waarom ik er niet gewoon ga wonen.

Deze keer besloot ik naar het antiquariaat aan de Groenmarkt in Zutphen te gaan. Of liever gezegd: niet het antiquariaten, maar de drie antiquariaten die tegenwoordig samen in een pand aan de Groenmarkt 11 in Zutphen zitten: antiquariaat Hellenraet, antiquariaat Matthys de Jong en Mulder Boekenvreugd.

Hun aanbod literatuur is aardig, niet heel bijzonder maar wel interessant. Naast de winkel op de begane grond is er ook de koopjeskelder (pas op je hoofd!) waar je kan zoeken in bakken vol goedkope boeken. Er is naast literatuur nog veel meer te vinden: veel over denksport, kunst, typografie en wetenschap.

In de winkel lag een heel stapeltje van mijn favoriete productsoort: nieuwjaarsgeschenken. Ik schreef er al over in mijn allereerste blogberichten (ruim 5 jaar geleden!) en de fascinatie is sindsdien niet gestopt. Intussen bezit ik 78 van dit soort boekjes in kleine oplages.

Dit stapeltje was afkomstig van de Februari Boekhandels, meer specifiek Boekhandel Jansen & De Feijter uit Velp. De Februari Boekhandels geven regelmatig mooie boekjes ter gelegenheid van de jaarwisseling of om andere redenen. Zes ervan lagen in Zutphen op mij te wachten:

  • Het haantjen van den toren van P.A. de Génestet
  • De tafel van Pawel Huelle
  • De afgezant van Carl Friedman
  • Landschap met dieren van Mariët Meester
  • De zon in een hoedendoos van Annejet van der Zijl
  • Enkele onwaarschijnlijke aantekeningen van Dante Alighieri bij het schrijven van zijn Goddelijke Komedie van Toon Tellegen

Het zijn nieuwjaarsgeschenken en daardoor zou je kunnen zeggen dat het geen 'volwaardige' boeken zijn: een beperkt aantal pagina's, soms voorpublicaties en soms voor de gelegenheid geschreven en daarom - net als bijvoorbeeld boekenweekgeschenken - niet altijd van de hoogste inhoudelijke kwaliteit. Daarom was ik aangenaam verrast door dit zestal. Ik was geraakt door de levensbeschrijving van De Génestet die in zijn boekje stond opgenomen, het verhaal van Huelle was wel degelijk een mooi afgerond verhaal dat mij deed smaken naar meer, Mariët Meester schreef een zwierig betoog over de lotgevallen van het kwartet Mark Brusse, Bernhard Holtrop, Paul de Lussanet en Willem van Malsen in Parijs, Toon Tellegen deed mij verlangen naar herlezing van Dante en Carl Friedman's verhaal bezorgde mij een aangenaam kwartiertje. En één van de voordelen van Zutphen is dat het ver weg is; tegen de tijd dat ik thuis was had ik ze allemaal uit en konden ze, fris ingevoerd in LibraryThing, direct hun welverdiende plek in mijn bibliotheek innemen. En de prijs? Slechts 2 euro per stuk!

Helaas werd ik - nog steeds in Zutphen - door de vondst van dit moois wat overmoedig, want ik kocht ook nog De vadsige koningen van Hugo Raes in de speciale uitgave van de CPNB. Ik dacht namelijk dat ik deze nog niet had. Op dat moment deed LibraryThing mobile het nog niet op mijn nieuwe mobiel en daarom wist ik niet dat ik deze titel al wél had.

Waarom zou ik het boek überhaupt willen hebben? Destijds werden in het kader van de serie Büch's boeken een viertal boeken uitgegeven door de CPNB: Bleekers zomer van Mensje van Keulen, De vadsige koningen van Hugo Raes, Utopia door Doeschka Meijsing en De weg naar het licht van J.M.A. Biesheuvel. Daarvan heb ik Raes en Meijsing, maar zoek ik Van Keulen en Biesheuvel. Zij horen immers bij mijn CPNB-collectie.

Deze fout is des te erger omdat ik niet heel veel geld bij me had en stond te dubben tussen twee titels: Zazie in de metro van Raymond Queneau of het boek van Raes. Had ik nu maar Queneau gekocht!

Ik kom ongetwijfeld vaker in Zutphen. Ik weet waar de Queneau staat en haal hem gewoon volgende keer op. En wie weet wat ik dan verder nog voor fraais vindt aan de Zutphense Groenmarkt.

sneuper

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Tip:
kringloopwinkel 2Switch in Zutphen!
Daar kom ik ook altijd met een kofferbak vol boeken en aanverwante zaken vandaan.

locker zei

Leuke verzamelwoede. Wellicht helpt ook boekenopener.punt.nl je een beetje verder?
Groeten,
Locker

オテモヤン zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Speurhoek zei

Ik ga denk ok eens in Zutphen kijken naar boeken. Mooie stad trouwens.

De directeur zei

Geachte sneuper! Leuke site, maar bij binnenkomst word ik lastig gevallen door een mevrouw die allerlei computers demonstreert: spam! Het venster laat zich niet ens wegklikken! Kunt u dat niet uitschakelen? Verdient u er geld mee?

sneuper zei

Waarde directeur!

Dank voor de complimenten. Over de mevrouw in kwestie: zij houdt zich schuil als ik zelf naar mij weblog surf, kan het zijn dat zij zich toegang heeft verschaft tot uw systeem? Wellicht helpt een pop-up blocker? Voor zover ik kan zien heb ik nergens toestemming gegeven voor dit soort irritante spam.
Helaas is er geen financieel gewin voor mij met dit weblog, maar ik ben gaarne bereid een schandalige overnamesom in ontvangst te nemen als dat aan de orde zou zijn.
met vriendelijke groet,
sneuper

Anoniem zei

"En wie weet wat ik dan verder nog voor fraais vindt..." Wel bijzonder dit 'vindt' voor een verwoed lezer.

Mvg,
Speurneus

sneuper zei

Beste Speurneus,
Het is 8 jaar onopgemerkt gebleven, maar de ware speurneus vindt (met dt!) elke fout. Ik hoop dat u mijn andere bijdragen op dit blog met evenveel scherpte zult lezen.
met vriendelijke groet,
sneuper