woensdag, oktober 27, 2004

Een berg Biesheuvel

Verzamelaars zijn er in soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn trots op hun verzameling. Dat is natuurlijk onder meer de reden dat ik dit weblog maak. Sommige verzamelaars willen het resultaat van hun hele verzameling met anderen delen. Een prachtig voorbeeld daarvan is de J.M.A. Biesheuvel bibliografie. Een heel erg toegankelijk overzicht van alles wat door of over Biesheuvel heeft gemaakt. Waarbij met symbolen is aangegeven in welke verzameling een bepaald boek is opgenomen.


Voor een beginnende verzamelaar is een dergelijk overzicht erg handig, het uiteindelijke doel van je verzameling is in één klap gedefinieerd. Het mooie van deze site is dat er niet alleen de reguliere, maar ook de bibliofiele en afwijkende uitgaven in genoemd staan. Juist deze bijzondere uitgaven zijn het leukst om te verzamelen en het moeilijkst te vinden, maar in de officiële bibliografieën komen ze niet voor. Wel in de catalogi van antiquariaten, maar ook die zijn natuurlijk niet volledig. Wat dat betreft is de site met de bibliografie van Nescio ook heel nuttig: ook daar staan de meest obscure uitgaven over Nescio keurig op een rijtje. Niet zonder trots merk ik op dat een deel van de afbeeldingen afkomstig is uit mijn eigen verzameling.

Zoals deze.


Tegelijkertijd kan zo'n volledig overzicht voor beginnende verzamelaars ook behoorlijk traumatisch zijn. Want hoe kom je ooit in je leven in de buurt van een dergelijke verzameling? Daar staat tegenover dat wie echt verzamelaarsbloed heeft zich hier niet door laat weerhouden. Want het belangrijkste van verzamelen is het verzamelen zelf, en verder is het een kwestie van geduld, slimheid en doorzettingsvermogen. En soms ook een echt vermogen. Maar met die ingrediënten zal eenieder op een punt komen dat zijn verzameling de kwalificatie "bibliotheek" gaat verdienen. En dan kan er wellicht ook zo'n mooie website als over Biesheuvel of Nescio aan gewijd worden.


Sneuper

P.s. zojuist even in mijn boekenkasten gekeken. Ik moet constateren dat ik feitelijk helemaal niets van Biesheuvel bezit. Behalve dan een uitgave van Giuliano en het boekenweekgeschenk Een overtollig mens. Maar afgezet tegen het respectabele oeuvre van deze man is het niets.
Gelukkig zijn er anderen die het verzamelen van Biesheuvel voor hun rekening nemen.

lezend: Van aangezicht tot aangezicht - Jessie Penn-Lewis

1 opmerking:

Pimmy zei

Ha die Sneuper,

Dat zo'n verzamelsite ook gelezen wordt door bijvoorbeeld uitgevers, bleek aan het einde van 2006 toen wij benaderd werden om de bibliografie te verzorgen voor het Verzameld Werk van Biesheuvel (mei 2008). Een kroon op elke verzameling en verzamelaar. Voor de echte liefhebbers zijn er na aandringen van ons ook 25 exemplaren in leer verschenen. Hoewel niet erg goedkoop, is de in geitenleer gebonden set (keuze uit 3 kleuren, waarvan 5 in rood, 5 in groen en 15 in blauw; http://www.oorshop.nl/?cid=7&id=78) een juweel in elke boekenkast. Het goede nieuws is dat er nog altijd een aantal luxe sets te koop zijn!

Als ik lees dat er maar weinig werk van Biesheuvel in je kast staat, dan is dit je kans om in 1 slag compleet te zijn.

Groet,

Pim van Putten