Het kavel dat ik binnenhengelde bestond uit een kleine collectie tijdschriften voor boekenverzamelaars, beide uit de vroege jaren zeventig. 9 exemplaren van het fraaie The Book Collector en 7 exemplaren van het dunnere, maar niet minder boeiende, tijdschrift The Private Library.
In beide gevallen is het slechts een tamelijk willekeurig fragment uit een langlopende reeks van tijdschriften. Dus incompleet, zonder kop of staart en eigenlijk ook nog zonder dat er op voorhand onderwerpen in staan die mij triggerden. Dus waarom koop ik nu zoiets?
Allereerst natuurlijk omdat de prijs wel meeviel. En daarnaast omdat ik gefascineerd ben door verhalen van andere verzamelaars en beschrijvingen van bibliotheken en verzamelingen. Dat maakt dat ik soms in één klap zo'n honderd boeken over dat onderwerp bij Bubb Kuyper koop. Maar ook dat ik een setje tijdschriften bij Catawiki wegsleep.
Bij het doorbladeren werd ik meteen al weemoedig toen ik de advertenties van antiquariaten zag die hun recente catalogi aanbieden. Mijn oog viel op de naam Menno Hertzberger (volgens de advertentie aan de Wittelaan in Baarn, "only 30 minutes by train from Amsterdam") en daarna op B.M. Israël (Singel 379 in Amsterdam) en C.P.J. Van der Peet aan de Nieuwe Spiegelstraat in Haarlem. Zij staan tussen een rij aan internationale antiquaren, waaronder o.a. David Magee. Maar ik zag er ook een paar waarvan ik in de kavels bij Bubb een aantal memoires of andere publicaties had gekocht. Zoals Bernard Quaritch, "invite you to inspect their large and valuable stock" aan de Lower John Street in Londen. Van Quaritch kocht ik bijvoorbeeld "Contributions towards a dictionary of English book-collectors" en van adverteerder Percy Muir het prachtige "Minding my own business".
Maar hoe zat het dan met de inhoud? In The Book Collector vond ik onder meer bijdragen over diverse bibliotheken. Zoals over de Scheide Library, met daarin onder andere een korte weergaven van de correspondentie tussen John Scheide en de befaamde antiquaar A.S.W. Rosenbach. Van wie ik net de biografie had gekocht, waarin ook John Scheide wordt genoemd. In andere afleveringen gaat het over de Forbes Library en de Lincoln Cathedral Library, waarvan de historie teruggaat tot 45 titels die al in de 12e eeuw geregistreerd stonden (en helaas deels verloren gingen bij een 16e eeuwse brand). Geweldig leesvoer, en daarnaast ook nog fascinerende titels over de ontdekking van middeleeuwse manuscripten en tekeningen van Albrecht Dürer.
The Private Library is dunner, heeft vergelijkbare artikelen als The Book Collector. Zoals een artikel door Claude A. Prance die zegt: "To the book collector there is no more pleasant reading than that provided by book catalogues [...] because there is always the hope, however faint, that he might acquire some of the volumes himself". Dat klopt nog steeds: het is voor mij een feestdag als de catalogi van bekende veilinghuizen online staan en de belofte van menig uurtje genieten en dromen. Maar verder kan ik mij verdiepen in SF Magazine Covers, illustraties bij Wuthering Heights en The Newcastle Typographical Society.
Kortom, deze kleine en onvolledige collectie tijdschriften voor boekenverzamelaars opent een wereld van een halve eeuw geleden die het mogelijk maakt een blik te werpen op verzamelaars, verzamelingen, handelaars en verdiepende artikelen over zaken die het leven van een boekenverzamelaar zo aangenaam maken... Ik hou mijn ogen open om wellicht binnenkort eens op een veiling een complete verzameling van deze tijdschriften op de kop te tikken. Er is maar weinig nodig om mijn begeerte op te wekken zo blijkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten