woensdag, augustus 24, 2011

350.000 boeken... en wat nu?

Wat zou je doen met 350.000 boeken?

Ik denk dat er geen boekenliefhebbers zijn die anders zouden hebben gereageerd dan Shaunna Raycraft, toen ze hoorde dat de buurvrouw de boekencollectie van haar overleden man wilde verbranden. Als ware boekenliefhebber bood ze aan dat zij dan wel voor de boeken wilde zorgen.

Zelf heb ik ook geregeld partijen boeken overgenomen van mensen die er geen raad meer mee wisten. Ik vind dat moeilijk te begrijpen: van boeken krijg je nooit genoeg, zoals de CPNB niet nalaat te benadrukken. Ik sorteer de boeken, een enkel boek einidgt in mijn boekenkast, sommige verdwijnen richting de Slegte en de meeste in de kasten van een kringloopwinkel. Ik wil niet denken aan wat er gebeurt als de boeken daar te lang staan, maar dat is een ander verhaal.

Shaunna Raycraft na haar daad van liefdadigheid
Volgens dit artikel leverde de liefdadigheid van Raycraft 30 ton boeken op, een onhandelbare stapel die er toe leidde dat ze uiteinelijk nog maar één uitweg zagen: verbranden. Precies datgene waar de boeken in eerste instantie van gered moesten worden.

Boeken sorteren bij de Raycraft's...
Gelukkig is er nog zoiets als social media. Na het bericht in de krant kwam de gemeenschap van boekenliefhebbers in actie. Via Librarything, maar ook via Twitter en Facebook ging het verhaal de wereld in, en er kwam hulp bij het sorteren. Eind goed al goed (fotoserie!!), zo lijkt het.

Maar de vraag blijft: wat zou ík doen met 350.000  boeken? De gedachte dat het 175 x mijn huidige boekencollectie is, is nogal beangstigend. Maar de boeken zomaar laten vernietigen... dat zou ik ook niet over mijn hart kunnen verkrijgen. Een onmogelijk dilemma. En: hoe vertel ik het thuis?

Iedereen mag mij een paar boeken geven, en zelfs honderd of duizend is geen probleem. Ik denk dat ik mijn bovengrens bij 1000 stel. Dus iedereen die 999 boeken of minder kwijt wil... laat een berichtje voor me achter.

2 opmerkingen:

Boekendingen zei

Gisteren was ik op zoek naar info over een 'workshop bouwen met boeken'.
Zie o.a. dit artikel:
http://www.ilovenoord.nl/index.php/2011/03/23/the-book-monument-in-juttersdok-workshop-bouwen-met-boeken/

Daarin staat de tekst:
"Wij verbaasden ons over de grote aantal boeken dat iedere dag in de kringloop(winkel) strand. Een groot deel daarvan wordt niet eens verkocht maar meteen weggegooid, omdat ze of te ouderwets of gewoon te veel om te bewaren zijn."

Mensen die ook nog met het dilemma 'weggooien/bewaren' worstelen kunnen a.s. zaterdag in Heerlen zo'n workshop bezoeken:
http://www.limburger.nl/article/20110823/REGIONIEUWS05/110829869/1006

Hans zei

Bij de kringloop komen boeken ook niet altijd goed aan hun einde...
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=QI3EGJSH