vrijdag, oktober 20, 2006

Waar is Niemand op heel Vlieland

Dat verzamelaars een afwijking hebben, is zo onderhand wel bekend. Wat die afwijking precies is, laat zich moeilijk omschrijven. Maar het heeft iets te maken met de drang naar compleetheid, naar overzicht, naar controle. Verzamelaars hebben de behoefte aan fysieke nabijheid van datgene waar ze van genieten: het moet er staan en aanraakbaar zijn. Dat geldt voor boeken, maar ook voor postzegels, Swarovski-kristal en legeruniformen.

Het is altijd weer de vraag wanneer iets een verzamelobject wordt of niet. Hoewel: uiteindelijk is álles een verzamelobject, alleen worden sommige zaken intensiever verzameld dan andere. Er zijn gewoonweg minder verzamelaars van glazen ogen en navelpluis (hoe gaat een navelpluisruilbeurs eigenlijk in zijn werk?) dan van boeken bijvoorbeeld.

Maar neem nou boeken. Ik vind het fascinerend om te zien hoe eigenlijk in korte tijd de serie Literaire Juweeltjes een verzamelobject is geworden. De Literaire Juweeltjes zijn kleine boekjes van literaire auteurs, waarvan er elke maand één verschijnt, uitsluitend bij Bruna te koop en na die maand niet meer. Dat betekent dat deze boekjes voldoen aan alle eisen waar een goed verzamelobject aan moet voldoen: beperkte verkrijgbaarheid, door veel mensen gewild, in beginsel heel goedkoop maar als je te lang wacht: onvindbaar en dus schaars. In feite gaat het zo ook met boekenweekgeschenken: als je er niet snel genoeg bij bent zijn ze weg, en zie dan nog maar eens je verzameling compleet te krijgen (hoewel dat tegenwoordig met oplages van bijna 800.000 toch ook weer niet zo heel ingewikkeld is).

Maar goed, Literaire Juweeltjes dus. Ook ik probeer ze natuurlijk compleet te houden, maar dat vereist toch een zekere discipline. En die discipline is niet altijd makkelijk. Daarom heb ik in februari van dit jaar niet goed opgelet toen van Vonne van der Meer "Niemand op heel Vlieland" verscheen. En tja, een serie die niet compleet is, is geen serie.

Wat mij dan fascineert is hoe kennelijk veel meer mensen wakker zijn geworden en aan het verzamelen zijn geslagen. Normaal zijn dergelijke boekjes zonder al te veel kosten op de gebruikelijke sites - eBay, Marktplaats, Antiqbook, Boekwinkeltjes - te verkrijgen. Maar dat geldt nou net niet voor Vonne van der Meer. Zo af en toe verschijnt een exemplaar van Niemand op heel Vlieland ter veiling en in no-time schiet de prijs dan naar 15 euro. Er zijn mensen die per se op de kortst mogelijk termijn de serie compleet willen hebben.

Kijk, en dat is mij weer te gortig. De sport is om een exemplaar van Niemand op heel Vlieland te bemachtigen zonder er meer dan een euro voor te betalen. En als rasechte verzamelaar weet ik dat ik op een dag in een willekeurig antiquariaat - of op een boekenmarkt, of tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag bij een deken vol spulletjes - zal staan en dan ligt het boekje gewoon voor me klaar. Waarom dan nu al 15 euro betalen, als ik tot die tijd bovendien veel meer plezier kan hebben van het zoeken? Maar ik moet wel scherp blijven, want op 1 november verschijnt "De brief" van Cees Nooteboom en op 1 december "Heblust" van Ronald Giphart. En dan zijn er precies 12 verschenen: het hele jaar rond. 12 Juweeltjes, waarvan ik er dan 11 heb.

Mocht iemand trouwens nu al een exemplaar van Niemand op heel Vlieland over hebben: voel je niet bezwaard om mijn zoektocht te verkorten.

sneuper

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Sneuper,

Lees Het Schrale Eind. Echt iets voor jou.

Sander zei

Heb zelf de stap niet genomen de boekjes te verzamelen, maar door jou stukje begint het toch wel een beetje te kriebelen. Zijn alle boekjes in dezelfde oplage uitgegeven? En wat zullen ze doen met de boekjes die die maand niet verkocht worden?

Weirdomusic zei

Er zal ook een verzamelboxje verschijnen met de eerste 12 delen. Heb je ze in één klap compleet...

sneuper zei

@Sander: ojee, weer een concurrent erbij... Je stelt goede vragen, die ik mij ook heb afgevraagd. Ik constateer wel dat de boekjes altijd snel op zijn. Wat zou de oplage zijn? Enkele duizenden of tienduizenden misschien? Ik zal eens navragen bij B for Books.
@ Weirdomusic: dat wist ik niet van dat verzamelboxje. Ik hoop wel dat dan in die boekjes staat dat het de tweede druk is, anders is het niet eerlijk voor de verzamelaars die het hele druk jaar zijn geweest (en sneu voor de mensen die 15 euro hebben neergeteld voor Niemand op heel Vlieland).

Rick zei

Hopelijk komt er dan ook een boxje zonder de boekjes...
Wat beteft de oplage zullen het er wel meer dan 10.000 zijn. In een kleine Bruna als in Bennekom ligt al een stapel van minimaal 25 boekjes. In grote steden zullen dat er ongetwijfeld meer zijn. Bruna heeft 375 winkels, dus dat gaat hard.

HD zei

Wegens succes zal de serie volgend jaar ook geprolongeerd worden, dus je kunt nog even doorverzamelen.
Om je verzamelwoede verder aan te wakkeren: er schijnen een aantal exemplaren van Zwagerman in omloop te zijn met een afwijkende omslag...

Stoere Schrijfster zei

Ik word hier een beetje zenuwachtig van. Vandaag zag ik het liggen bij Bruna. Voor 19,95 de hele mikmak compleet. Toch vind ik het een beetje gemeen van de uitgever. Eerst voor 1 euro en vervolgens wordt er een klein slaatje uit geslagen..
B.t.w. kijk eens op marktplaats. Of had je dat al gedaan?