11 november, 2012

217 - Vaarwel, Kruimeltje!

Natuurlijk, het is een bekend fenomeen: de ontlezing gecombineerd met digitalisering leidt tot een afname van het belang van boeken. En dus leiden de belangrijkste toeleveranciers van boeken, de boekwinkels, veel schade. En naast reguliere boekhandels, staat ook de toekomst van antiquariaten onder druk.

Een tijdje geleden schreef ik over het antiquariaat in Weesp dat te koop stond, als symbool voor de teloorgang van antiquariaten. Maar afgelopen week was ik een dagje naar Enschede en ontdekte ik tot mijn schrik dat het prachtige antiquariaat Kruimeltje binnenkort ophoudt te bestaan.

Ik kwam daar wat laat achter, nu blijkt dat het bericht al in augustus 2012 in de krant stond. Maar omdat ik niet zo vaak in Enschede kom en ook Tubantia niet vaak lees, ontgaat mij nog wel eens wat. Het verhaal dat de eigenaresse in het krantenartikel vertelde, vertelde ze ook aan mij tijdens mijn bezoek. De verkoop van boeken loopt simpelweg niet. En als mensen boeken kopen dan is er weinig besef van de waarde van het boek. Zij vertelde over klanten die laatst een mooie prent uit de 17e eeuw bekeken en daar niet meer dan een paar euro voor over hadden...

Boeken zijn geen geld meer waard en dus is een groot deel van de inventaris onverkoopbaar. Van het beetje omzet dat overblijft, is een antiquariaat niet draaiende te houden. Ach, het is de volgende in een lange rij. Recent sloten antiquariaat Timbuctoo in Groningen, Joyce Royce in Gent, Schoon Lier in Lier: de rij is eindeloos.

En elke keer overvalt mij de weemoed. Natuurlijk, er zijn antiquariaten die volhouden. Er is in Enschede gelukkig ook nog een filiaal van De Slegte, maar ook die heeft het moeilijk. Maar feit is dat kennelijk momenteel vooral antiquariaten in het hogere segment overleven. Het reguliere antiquariaat, met een breed aanbod van toegankelijke boeken is niet interessant genoeg. En zo ook Kruimeltje, in het prachtige Jugendstil pand in het centrum van Enschede. Het antiquariaat is nog wel opgenomen in de stadswandeling van de VVV, maar dat heeft niet geholpen (en zal dus binnenkort aangepast moeten worden).

Tijdens mijn laatste bezoek had ik helaas te weinig tijd om grondig door de voorraad heen te gaan. We moesten immers nog naar het Rijksmuseum Twenthe, waar ik mijn onder meer vergaapt heb aan een paar prachtige middeleeuwse getijdenboeken. En dus werd Kruimeltje van mijn laatste bezoek niet rijk: voor het luttele bedrag van € 2,50 kocht ik twee boekjes: Mevrouw Len van Oek de Jong en Sans Famille van Greshoff, Ter Braak en Du Perron.

Ik wist al jaren dat mijn verzamelwoede zich richtte op een uitstervende type object. Het overgrote deel van mijn verzameling zal uiteindelijk de status 'oud papier' krijgen: er is niemand in geïnteresseerd. Ik wens mijn erfgenamen er veel sterkte mee, want ik vrees dat er tegen die tijd geen antiquariaat meer is om de boedel over te nemen. Maar ik heb dan in elk geval een mooi leven gehad tussen mijn eigen duizenden boeken, deel uitmakend van een uitstervend ras liefhebbers...



2 opmerkingen:

boekengek zei

Ja ja, zo gaat het helaas maar al te vaak. Volgens mij is er echter geen sprake van ontlezing: stap in een willekeurige trein en je ziet dat er heel wat wordt afgelezen: op tablets, iPads ('aaipets' volgens Remco Campert), iPhones, in Spits en Metro... En er worden nog steeds veel boeken verkocht. Maar door het alomtegenwoordige internet zit iedereen voortdurend te vergelijken waar wat het goedkoopste is. Of gratis zelfs door het (illegaal) te downloaden. Fysiek bezit van een boek wordt door de internetjunks minder en minder gewaardeerd.

Er zijn lichtpuntjes. Wist je dat uitgevers zoals The Easton Press en The Folio Society (om er een paar te noemen) steeds meer prachtuitgaven publiceren in een gelimiteerde oplage voor mensen die zich graag verlustigen aan een mooie band en mooi papier?
Ik ben dankbaar dat ik tot degenen behoor die het zich kan veroorloven deze prachtboeken aan te schaffen. En deze boeken, beste boekensneuper, behouden hun waarde wel.
Ik wil tot slot een klein prikje uitdelen -- niet kwaad bedoeld :-) Je koopt ondanks je mededogen met het antiquariaat slechts twee boekjes voor bij elkaar € 2,50. 'Te weinig tijd,' schrijf je. Of ga jij ook voor de aanbiedinkjes in de uitverkoopbak en laat je het echte werk links liggen?
Kom op boekensneuper: trek de portemonnee open & geef het goede voorbeeld!
Hartelijks, boekengek

sneuper zei

Ha Boekengek,

Goed je weer eens te zien! Terechte opmerking over de uitverkoopbak. Mijn motto is dat ik in elk antiquariaat dat ik tegenkom iets koop, om zo mijn steun te betuigen. Het liefst kijk ik dan in het kastje met mooie uitgaven, bibliofiele edities etc. Want een mooi boek mag wat kosten. Bij Kruimeltje had ik echt geen tijd, maar ik wilde niet met lege handen weggaan. Dus bleef het bij de 2,50, maar ik heb hoe dan ook iets gekocht daar.