03 januari, 2006

85 - Terugblik 2005

Het is voor mij persoonlijk een wisselvallig boekenjaar geweest. Voor de tweede keer - waarmee dus een traditie is geboren - geef ik een terugblik op het afgelopen jaar, bkeeken vanuit het perspectief van mijn boekencollectie.

Als ik kijk naar het aantal ingeslagen boeken, dan is het een ronduit matig jaar geweest. Afgelopen jaar heb ik 49 boeken aan mijn collectie toegevoegd, dat is gemiddeld minder dan één boek per week. In 2004 heb ik nog 61 boeken gekocht. Ik heb het eenvoudigweg te druk gehad met andere dingen om mij volop te kunnen concentreren op de boekencollectie. En ik heb natuurlijk niet gescoord bij de laatste veiling van Bubb Kuyper, dat had het jaar in één klap goed kunnen maken.

Mijn eerste boek in 2005 kwam op 20 januari aan en was van Toon Tellegen, “Is er dan niemand boos?” (2004: op 14 januari kocht ik “Oblomow” van Gontsjarow).

Het laatste boek in 2006 werd op 28 december gekocht, namelijk “Klein maar zijn” van Batticus (2004: op 20 december kocht ik “Pater Noster”, het Onze Vader in negen verschillende talen, gekalligrafeerd door Pieter Wetselaar). Daartussen lagen de 47 andere titels.

Mijn belangrijkste bibliofiele (misschien zelfs bibliomane) voornemen is dan ook dat ik in 2006 meer boeken ga kopen, liefst nog (veel) meer dan in 2004. Aan dat goede voornemen heb ik inmiddels een begin van uitvoering gegeven door op 2 januari mijn eerste aanschaf te doen (een bijzondere uitgave van Bordewijk), waarover in een volgende bijdrage meer.

Was het kwantitatief een mager jaar, kwalitatief was het gelukkig toch in veel opzichten bevredigend. Ik heb, zoals in twee afleveringen van dit weblog beschreven, mijn Van Dis-collectie compleet gemaakt door in totaal twee titels van Van Dis en twee titels over Van Dis te kopen, sommige na jarenlang zoeken. Ook was het een goed Büchjaar: ik heb in totaal vier titels van de hand van Büch gekocht die allemaal eerst in zijn eigen bezit waren (Geluk, Bladeren in het hemelruim, De wereld in een vitrinekast, Onder dit schrijven vallen mij de oogen toe). Bijzonder was ook dat ik drie “books on books” heb kunnen kopen; Angelsaksische literatuur over en door boekenverzamelaars: Basbanes, Collins en Goldstone zijn aan mijn voorraad auteurs toegevoegd. Bijzonder was verder mijn zomerse uitstapje naar Weimar waar ik mij heb vergaapt aan de Goethe-industrie. Verder blijk ik bij nader inzien mijn bestand aan Argentijnse titels bijna verdubbeld te hebben. Na drie titels van Borges die ik al langer had is mijn Argentijnse bezit inmiddels uitgebreid met Dominquez (Het papieren huis) en Manguel (Een geschiedenis van het lezen). Twee boeken over boeken, het blijkt dat Argentijnen goed over boeken kunnen schrijven, ook Borges wist daar wel raad mee. Terzijde: van Abdelkadar Benali kocht ik het boek “De Argentijn”, dat overigens niet over boeken en ook niet echt over Argentijnen gaat.
Helaas was 2005 een mager Nescio-jaar. Alleen het luisterboek van “Titaantjes” is aan mijn collectie toegevoegd. Dat moet beter, de eerste Nescio-bestelling is dan ook inmiddels de deur uit (waarover in een latere bijdrage meer).

Dan dit weblog. 2005 was het eerste volle jaar dat het weblog in de lucht was. Ik heb 52 bijdragen geschreven, een gemiddelde van één per week dat ik minimaal wil volhouden en liefst opvoeren. Er zijn in 2005 volgens mijn Nedstattellers 13746 of of 13965 bezoekers geweest. Waarom twee tellers op één en dezelfde pagina verschillende uitkomsten geven is mij overigens een raadsel. Hoe dan ook is bijna 14.000 bezoekers een mooi aantal, met 85 pageviews op 9 november als fraai record. Het betekent dat ik vanaf nu ook vergelijkingen per maand kan maken van de bezoekersaantallen: hoe verhoudt januari 2006 zich tot januari 2005? De periode voor 2005 reken ik niet mee, omdat dit weblog toen nog in opbouw was en de bezoekersaantallen laag. Tussen november 2004 en november 2005 heb ik bijvoorbeeld een stijging van 199% gezien, maar dat is geen realistische vergelijking.
Mijn pagina met boekenlinks suddert netjes door, met gemiddeld zo’n 8-10 bezoekers per dag, maar voor mij vooral een handig online naslagwerk. Hoewel, sudderen: tussen november 2004 en november 2005 was een stijging van 4214% zichtbaar (van 7 naar 302 bezoekers in een maand). Maar ook voor deze pagina reken ik de periode voor 2005 maar niet mee.

Al met al was 2005 kwalitatief goed voor mijn bibliotheek, maar kwantitatief minder. Voor het weblog was 2005 kwalitatief én kwantitatief goed. Maar voor beide is de ambitie er een tandje bij te zetten in 2006, en als het goed is plukken jullie, lezers, daarvan de vruchten.

2 opmerkingen:

Bibliofilos zei

Boekensneuper, U bent de eerste weblogger die ik ben gaan volgen (boekengek was nummer 2, rick nr. 3) dankzij U heren heb ik zelf ook de stoute schoenen aangetrokken voor mijn eigen blog. Zelf ben ik ook verzot op boeken over boeken. Heeft U "de geschiedenis van het lezen" nog doorgelezen? Ik heb het zelf ook hier in de kast staan, maar ben er nog niet aan toegekomen.

sneuper zei

@bibliofilos
Ik weet nog goed dat je begon met lezen van dit blog en erop reageerde. Mooi om te zien dat het tot een eigen - en heel fraai - blog heeft geleid. Je bent erg productief en onderhoudend, ik lees je blog met pleizer.
"Een geschiedenis van het lezen" staat nog in de wacht. Ik lees chronologisch - op volgorde van binnenkomst - wat betekent dat ik zo'n beetje de hele oogst van 2005 nog moet doen. Het zal dus nog even duren, maar ik verheug me er al wel op.